Airco: Het volledige rapport

jrb-airco.png

Elke zomer is het van dat. Je stelt jezelf de vraag of de ventilators en/of ouderwetse airco systemen vervangen moeten worden door een nieuw, hedendaags toestel met de energiezuinigheid van pakweg een koelkast.

Ontdek hier alle voordelen en nadelen van airco om een goed geïnformeerde keuze te maken!

De invloed van airco op je energieverbruik

Het energieverbruik is vaak een van de eerste nadelen die ter sprake komen wanneer het over airconditioning gaat. Airco zou een enorme energievreter zijn die je rekeningen de hoogte in doet schieten. Toch is dat niet helemaal waar.

Uiteraard verbruikt airco energie, maar niet meer dan pakweg je koelkast of wasdroger. Zo gebruikt een airconditioner gemiddeld slechts 1 kilowatt energie om 3 kilowatt aan warmte of koude te pompen. Bovendien zijn de meeste – kwalitatieve – airconditioners tegenwoordig voorzien van een groen energielabel, wat erop wijst dat ze zuinig tot zeer zuinig zijn in hun energieverbruik. Verder kun je door het splitsysteem enkel airco voorzien in de kamers waar het nodig is – want waarom zou je energie verbruiken om het hele huis te koelen, als slechts een specifiek aantal ruimtes koeling nodig hebben?

De impact van airco op het milieu

Een ander nadeel van airconditioning waar heel wat mensen (verkeerdelijk) in geloven, is de negatieve impact die airco op het milieu zou hebben. Ze hebben het dan meer bepaald over de koelvloeistoffen in de systemen. Die zouden erg schadelijk kunnen zijn wanneer er een lek ontstaat. Gelukkig werd de regelgeving in 2010 aangepast, waardoor de koelvloeistoffen in airconditioningsystemen nu veel veiliger zijn. Bovendien is de kans op een lek miniem als je kiest voor kwalitatieve apparatuur en de plaatsing laat doen door een professional.

Een optimaal klimaat in huis

Het grote voordeel aan airco is het enorme comfort. Als je kiest voor een systeem dat op jouw noden aansluit, heb je in slechts een paar klikken de ideale temperatuur in huis. Voor mensen die gevoelig zijn aan oververhitting door longaandoeningen of hart- en vaatziekten is dat een enorme meerwaarde. Bovendien werken bepaalde airco’s luchtzuiverend en ontvochtigend, wat dan weer heel wat voordelen met zich meebrengt voor mensen met astma of allergieën.

Daarbij is het echter wel belangrijk dat je je airconditioning goed onderhoudt en regelmatig laat nakijken. Op die manier voorkom je dat vieze luchtjes of ziektekiemen verspreid raken in je huis. Verder behoud je het best een temperatuur tussen21 en 25 graden en een luchtvochtigheid tussen 60 en 70 procent. Zo zul je geen last ondervinden van te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten of van droge lucht in huis.

Voor- en nadelen van airco: de conclusie

Als je investeert in een airco die betrouwbaar en energiezuinig is en het systeem regelmatig laat onderhouden, kun je dus gerust zijn. Zolang je maar kiest voor een systeem dat bij je past en de airconditioning juist afstelt zodat je steeds een ideale temperatuur en luchtvochtigheid behoudt, zijn er eigenlijk geen nadelen aan het installeren van airco.


Tom Sergeant